Καφές Ντεκαφεϊνέ – Πώς παράγεται;

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές, εκτός από τη γεύση και το άρωμα, χαρίζει ενέργεια και αναζωογόνηση. Για την ακρίβεια έχει ψυχοδιεγερτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Για τις ημέρες λοιπόν που το έχουμε παρακάνει ή για την ομάδα ανθρώπων για την οποία η καφεΐνη μπορεί να αποβεί ενοχλητική για το στομάχι ή τα νεύρα, η λύση του ντεκαφεϊνέ είναι η καλύτερη επιλογή.

Aποκαφενοποίηση του κόκκου

Γύρω στο 1900 ο Γερμανός χημικός Ludwig Roselius λανθασμένα πιστεύοντας πως η υπερβολική δόση καφεΐνης δηλητηρίασε τον πατέρα του έψαξε και βρήκε αρκετούς διαλύτες που θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την καφεΐνη απο τους κόκκους του καφέ χωρίς όμως να αλλοιώσουν τη γεύση του.

Πειραματίστηκε με διάφορους διαλύτες οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως τοξικοί και τελικά κατέληξε στο Διχλωρομεθάνιο (CH2CL2). Αυτή είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιείται έως και σήμερα και νομάζεται “Άμεση Μέθοδος ή μέθοδος Roselius”. Μετά από έρυνες το Διχλωρομεθάνιο χαρακτηρίστηκε ως καρκινογόνο, παρόλα αυτά η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι αλλοιώνει ελάχιστα τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Μια ακόμα μέθοδος αποκαφενοποίησης είναι η “Έμμεση Μέθοδος”. Είναι ελάχιστα πιο φυσική μέθοδος απο το διχλωρομεθάνιο, μιας και ο διαλύτης που χρησιμοποιείται, ο Οξικός Αιθυλεστέρας, τον βρίσκουμε ως φυσικό προϊόν στα φρούτα.

Η πιο φυσική μέθοδος είναι η λεγόμενη “Swiss Water Process“. Πιο συγκεκριμένα οι πράσινοι κόκκοι του καφέ περνάνε απο στάδια έκπλυσης με νερό το οποίο είναι κορεσμένο σε σάκχαρα και πεπτίδια και επομένως παραλαμβάνει μόνο την καφεΐνη των κόκκων. Η μέθοδος αυτή εγγυάται 99,9% αφαίρεση καφεΐνης και 100% φυσική διαδικασία χωρίς τη χρήση χημικών.

Για τη διαδικασία αυτή οι κόκκοι βυθίζονται σε καυτό νερό, ώστε να διαλυθούν τα έλαιά τους και κατά συνέπεια και η καφεΐνη. Κατόπιν φιλτράρεται με φίλτρα ενεργού άνθρακα ώστε να απορροφηθεί η καφεΐνη και να μείνουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της γεύσης.Το παρακάτω video περιγράφει τις διαδικασίες της συγκεκριμένης μεθόδου.

Συμπέρασμα

Οπότε εάν η καφεΐνη σας πειράζει, ή αν θέλετε να πιείτε έναν ακόμα καφέ και είναι αργά, αναζητείστε το σήμα Swiss Water Process για να είστε σίγουροι ότι δεν θα επιβαρύνετε τον αργανισμό σας με επιπλεόν χημικά.

Swiss Water Process

Εμείς στον ASSADO καφέ χρησιμοποιούμε μόνο την μέθοδο Swiss Water Process για τον Decafeine μας. Δοκιμάστε τον και απολαύστε τα πλούσια αρώματα και τη γεμάτη γεύση του, χωρίς τις επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό σας!