Η Ιστορία του Καφέ

Η προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Ο σημαντικότερος είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί. Όταν οι κατσίκες του έτρωγαν τους κόκκινους καρπούς ενός θάμνου, παρατήρησε ότι ήταν πιο ζωηρές, έτσι δοκίμασε και ο ίδιος και διαπίστωσε ότι όντως του έδιναν περισσότερη ενέργεια.

Είπε σε έναν μοναχό για το συγκεκριμένο φυτό, και αυτός στη συνέχεια έφτιαξε ρόφημα από τους καρπούς. Γρήγορα οι καρποί διαδόθηκαν στην περιοχή. Μέσω των εμπόρων σιγά σιγά έφτασαν σε όλη τη χώρα και κάποια στιγμή τον 12ο αιώνα έφτασαν και στην αραβική χερσόνησο.

Η πρώτη εξέλιξη του καφέ προήλθε από την Υεμένη, όπου έβρασαν τους κόκκους και έφτιαξαν το διάσημο πια ρόφημα.

Kaldi

Η πορεία του καφέ

Με τον καιρό έγινε το πιο δημοφιλές ρόφημα των Αράβων αλλά και των Περσών και των Τούρκων. Η πρώτη εμφάνιση του καφέ στην Ευρώπη έγινε από βενετούς εμπόρους στην Ιταλία, όπου αρχικά αντιμετωπίστηκε ως “σατανικό ποτό”, μέχρι που τον δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης Η’ και ενθουσιάστηκε τόσο με τη γεύση, που έδωσε την άδεια να τον καταναλώνουν ελεύθερα όλοι οι Χριστιανοί.

Coffee

Οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους από τους Άραβες, ήταν οι Ολλανδοί, “σπάζοντας” με αυτόν τον τρόπο το μονοπώλιο από τους ‘Αραβες. Οι Ολλανδοί τους φύτεψαν στις αποικίες τους στην Ινδονησία. Τον ίδιο αιώνα ο καφές έφτασε και στην Αμερική.

Το 1727 ο Φρανσίσκο Παλιέτα στάλθηκε από τον βασιλιά της Βραζιλίας στη Γουιάνα, προκειμένου να φέρει σπόρους καφέ για να καλλιεργηθούν στη χώρα του. Καθώς η απόσπαση των σπόρων αποδείχτηκε δύσκολη, ο Παλιέτα έλυσε το πρόβλημα σαγηνεύοντας τη γυναίκα του Γάλλου κυβερνήτη, η οποία του έδωσε σπόρους και φύτρα καφέ, κι έτσι το φυτό πέρασε στη Βραζιλία.

Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία. Το 1893 ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το διηπειρωτικό του ταξίδι που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν.

Δοκιμάστε τώρα τον καφέ ASSADO και απολαύστε τα πλούσια αρώματα και τη γεμάτη γεύση του. Δείτε αναλυτικά τα χαρμάνια μας τα οποία διατίθενται για καφέ espresso και φίλτρου.