Τα οφέλη του καφέ

Πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για τον καφέ και την καφεΐνη, οι οποίες έδειξαν ότι η διεγερτική ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η καφεΐνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας και τα χρόνια νοσήματα.

Η καθημερινή (ορθή σε ποσότητα) κατανάλωση καφέ, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην αποκατάσταση της καρδιάς μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Τα διεγερτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η καφεϊνη ενισχύουν μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή για τη συμβολή στην αναγέννηση καρδιακών κυττάρων και για την πρόληψη καρδιακών βλαβών, Επίσης, η μοριακή δράση της καφεΐνης φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων, λόγω της αύξησης της κίνησης μιας ζωτικής πρωτεΐνης – που ονομάζεται p27 – στα κύτταρα, ενώ ενισχύει επίσης τα μιτοχόνδρια, τα οποία δίνουν στα κύτταρα την ενέργεια τους.

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Alzheimer και Parkinson

Τόσο ο καφές γενικά, όσο και η καφεΐνη ειδικότερα, ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικά νοσήματα της μεγάλης ηλικίας, όπως είναι η άνοια τύπου Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Ο καφές μπορεί να είναι εξαιρετικά καλός για το συκώτι.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Βοηθάει το αναπαραγωγικό σύστημα

Αν ψάχνετε ένα ρόφημα για να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη και τον καρκίνο του ενδομητρίου, ο καφές είναι ιδανικός.

Η καφεΐνη προστατεύει από κατάθλιψη.

Τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν 39-77% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Θρεπτικά συστατικά του καφέ

Ο καφές περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Ο καρπός του καφέ είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο ρόφημα.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει:

  • 11% της ΣΗΠ για ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
  • 6% της ΣΗΠ για Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5)
  • 3% της ΣΗΠ για κάλιο και μαγγάνιο
  • 2% της ΣΗΠ για νιασίνη (Β3) και θειαμίνη (Β1)

(ΣΗΠ = Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)

Η κατανάλωση 1-2 φλιντζανιών καφέ ημερησίως επιδρά θετικά στον οργανισμό μιας και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν παθήσεις και πρόωρη γήρανση.

Ένας ενδεικτικός και χρήσιμος πίνακας με την περιεκτικότητα των ροφημάτων σε καφεΐνη παρουσιάζεται παρακάτω:

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεινέ στιγμιαίος (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40mg
Ντεκαφεινέ ελληνικός καφές (50 ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40mg
Καρπός καφέ

Δοκιμάστε τώρα τον καφέ ASSADO και απολαύστε τα πλούσια αρώματα και τη γεμάτη γεύση του. Δείτε αναλυτικά τα χαρμάνια μας τα οποία διατίθενται για καφέ espresso και φίλτρου.