Τι σημαίνει Specialty Coffee;

Ο όρος specialty εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και στην ουσία χαρακτηρίζει την εξαιρετική ποιότητα του κόκκου καφέ. Αυτός ο καφές μπορεί να είναι χαρμάνι ή μονοποικιλιακός.

Στον όρο Specialty Coffee, αξιολογείται και λαμβάνεται υπόψιν όλη η διαδικασία. Από την καλλιέργεια του κόκκου, σε ποιά περιοχή ευδοκιμεί (ιχνηλασιμότητα), τον τρόπο συγκομιδής του, τη διαλογή του πράσινου καφέ, όπως και η μέθοδος επεξεργασίας του. Σαν εικόνα ο πράσινος καφές πρέπει να δείχνει τέλειος. Να είναι απαλλαγμένος από ελαττώματα και αλλοιώσεις, με λαμπερό χρώμα και άρωμα φρεσκάδας!

Specialty Coffee - Καφές ASSADO

Προσοχή όμως! Ο όρος Specialty δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να υφίσταται μετά και από τη διαδικασία του καβουρντίσματος! Για κάθε επαγγελματία roaster που θα αναλάβει το καβούρδισμα ενός τόσο ποιοτικού και ιδιαιτέρου καφέ, η πρόκληση είναι μεγάλη! Αν ο roaster δεν μπορέσει να διαχειριστεί τον πράσινο καφέ με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορέσει να αναδείξει, την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων, που υπάρχουν στον χαρακτήρα του πράσινου καφέ τότε απλά, δεν θα έχει πετύχει τον σκοπό του.

Η συνέχεια της διαδρομής του Speciality Coffee ,έχει να κάνει με την σωστή παρασκευή του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ απο τον barista της καφετέριας ή απο την πρωσωπική σας προσπάθεια στο σπίτι σας. Παράγοντες όπως: Η σωστή άλεση του καφέ, το ποιοτικό νερό, η σωστή θερμοκρασία του νερού που θα έλθει σε επαφή με τον καφέ, η σωστή αναλογία καφέ – νερού και ο χρόνος εκχύλισης του τελικού ροφήματος, είναι καθοριστικοί για να πράξουμε ένα φλιτζάνι καφέ Specialty!

Συμπέρασμα είναι ότι, οποιοδήποτε απο τα παραπάνω στάδια αποτύχει, ο όρος Specialty coffee για το φλιτζάνι μας, αυτομάτως παύει να ισχύει!!

Απο την παγκόσμια παραγωγή καφέ μόνο το 70-75% είναι ποικιλία Arabica και απο αυτήν μόνο το 10% ορίζεται ως Specialty coffee! Η αξία αγοράς ενός Specialty coffee είναι υψηλότερη απο 40% έως και 100% από τους κοινούς καφέδες (Commercial Coffees).

Ένας καφές Speciality, πρέπει να αποσπά βαθμολογία πάνω από 80 πόντους στη φόρμα βαθμολογίας του SCAA (Specialty Coffee Association Of America). Αυτή η φόρμα γευσιγνωσίας είναι χωρισμένη σε 10 παραμέτρους, όπου η κάθε παράμετρος έχει ως άριστα το 10 και συνολικά αποδίδει μια βαθμολογία έως τους 100 πόντους.

Ο καφές ASSADO παρασκευάζεται από ποικιλίες Premium και Specialty και φροντίζουμε για την άμεση και έγκαιρη παράδοσή του στους πελάτες μας, το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά το καβούρδισμά του.

Δοκιμάστε έναν απο τους φρεσκοκαβουρδισμένους καφέδες της ASSADO και μοιραστείτε μαζί μας, ένα αλλιώτικο και ποιοτικό ταξίδι, στον μαγευτικό κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων, που θα μας οδηγήσει σε διάφορους προορισμούς του κόσμου!